Новини

Гореща телефонна линия за психологическа помощ на ученици, родители и учители в Силистра

“Регионалният центъp за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО)-Силистра съвместно с екип от психолози от училища и детски градини в областния град стартира от 23.11.2020г (понеделник) до края на календарната 2020г на пcиxологичесĸa подкрепа на ученици, родители и на педагогически специалисти в създалата се cитyация c CОVІD-19, и в ycловията на обучение от разстояние в електронна среда.
Учениците, техните родители и педагогическите специалисти могат при необходимост да получат подкрепа и професионално психологическо консултиране в създалата се ситуация с COVID-19, като в съответния ден позвънят на посочения телефон в графика.
Телефонната линия не е безплатна и се таксува по цените на оператора, който ги обслужва.

✅ Понеделник
14,40-18,30ч 📞 0885256345
✅ Вторник
14,00-18,30ч. 📞 0885256291
✅ Сряда
14,00-18,30ч. 📞 0885256273
✅ Четвъртък
14,00-18,30ч. 📞 0885256269
✅ Петък
14,00-18,30ч 📞 0885256218″


ФОРУМ „НАШЕТО УЧАСТИЕ В ПРИОБЩАВАНЕТО“ – 15 ОКТОМВРИ 2020г

Приобщаващото образование – много протегнати ръце към необятната Вселена на всяко дете

На 15 октомври 2020 г. в залата на АРГИ център /Алианс за регионални и граждански инициативи/ в Силистра се проведе общинският форум “Нашето участие в приобщаването”, организиран от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование с директор г-жа Недка Русева, съвместно с РУО – Силистра и Община Силистра.

В работата на форума участваха преподаватели от Русенски университет “Ангел Кънчев” и Филиал Силистра, директори на училища и детски градини, преподаватели, психолози, ресурсни учители, родители, ЦПЛР- ОДК, Дирекция “Социално подпомагане”- отдел “Закрила на детето” и др.

Поздравления към участниците, които са на първа линия до децата, отправиха д-р Габриела Миткова – началник на РУО – Силистра, Мария Недялкова – зам.-кмет “Хуманитарни дейности” на Община Силистра, Недка Русева.

Модератор на форума бе Нели Маринова.

При голям интерес бяха изслушани всички презентации, които докоснаха сърцата със споделената работа и обич към децата, независимо дали са със специални образователни потребности, в риск или пък са даровити деца.

Участието на родителите бе доказателство за успешната работа на всички, за взаимодействието и създадените условия. Добри практики споделиха екипи от учебни заведения – СУ “Н.Й. Вапцаров”, детска градина “Иглика”, ОУ “Отец Паисий”, ОДЗ “Нарцис”, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование,  Спортно училище “Дръстър”, ОУ “Иван Вазов”, Детска градина “Радост”, ОУ “Св.св. Кирил и Методий” – Силистра, ПГМТ “Вл. Комаров”, ПГПТ “Евлоги Георгиев”, РЦПППО с Програма УНИЦЕФ, ЦПЛР – ОДК, Филиал Силистра на Русенски университет “Ангел Кънчев” – доц. д-р Юлия Дончева и доц.д- р Галина Лечева – Русенски университет.

Участниците споделиха удовлетвореността от провеждането на такъв форум, като предложението е през 2021 година той да бъде областен. Повече снимки от събитието може да разгледате ТУК.


РЦПППО- град Силистра разполага с една от най-модерните технологии за комуникация днес – комуникация чрез поглед.

РЦПППО гр.Силистра вече разполага с устройство и софтуер, с които да подпомага комуникацията чрез поглед. В два поредни дни група специалисти от центъра преминаха базисно обучение за работа с тази иновативна програма. Обучиха ни най-добрите в България, доц. Морис Гринберг и гл.ас. Жени Христова, на които сме безкрайно благодарни за съдействието и подкрепата. Красимира Райнова, Златинка Димитрова и Асун Алиева са нашите опитни професионалисти, които ще подпомагат деца с проблеми в комуникацията и други сериозни нарушения.
РЦПППО гр.Силистра за пореден път доказа, че квалификацията на неговите специалисти и прилагането на съвременните подходи при работа е успешния модел в приобщаващото образование.
Успех, момичета!

През тази седмица се провежда Зимна школа за приобщаващо образование със специалисти от РЦПППО от цялата страна. Заедно с г-жа Русева в обучението вземат участие и други колеги от РЦПППО гр. Силистра. В работата на школата вземат участие: д-р Калоян Дамянов- председател на Националната асоциация на ресурсните учители и директор на РЦПППО София; Емануела Стоилова-гл.експерт в дирекция “Приобщаващо образование” на МОН; проф. Радулов от СУ, който презентира нов продукт OrCam MyEye “Моето око”, подходящ за работа с деца със СОП.

Конкурс-за-мултимедийна-презентация

Конкурс-за-презентация-на-РУ-2017-УЧИЛИЩА-И-ДГ

На 19 април 2018 г. експерти от фондация „АСИСТ – Помагащи технологии“
доц. д-р Морис Гринберг и д-р Евгения Христова се срещнаха с екипа на РЦПППО гр. Силистра и представиха своя софтуерен продукт „Помагащи технологии за контрол с поглед – повишаване на ефективността на използването им в България“.

Съобщение за насочване след 7 клас

Отлагане 0т 1 клас по време на извънредно положение

Писмо на МОН относно онлайн подаване на документи